Digimarkkinoinnin ammattisanasto on hyvin laaja ja termit eivät aina ole täysin selviä alan ammattilaisillekaan.
Termistö tulee vahvasti englannin kielestä ja meillä Suomessa monia termejä käytetäänkin alkuperäismuodossaan, mutta joidenkin käsitteiden kohdalla käytetään myös suomennoksia. Tästä artikkelista löydät yleisimmin käytettyjä digimarkkinoinnin termejä suomeksi ja englanniksi, sekä lyhyet kuvaukset mitä nämä termit tarkoittavat.
Asiakkuudenhallinta (CRM, customer relationship management)
Asiakkuudenhallinta (CRM) tarkoittaa yrityksen asiakaslähtöistä ajattelua, strategiaa ja tekniikoita. Tavoitteena on tunnistaa strategisesti tärkeät asiakkuudet ja kehittää niitä systemaattisesti. Asiakkuuksien hallinnassa hyödynnetään usein asiakkuudenhallintajärjestelmiä kuten HubSpotia, Salesforcea tai Pipedriveä.
Asiakkuudenhallintajärjestelmä (CRM software)
Asiakkuudenhallintajärjestelmä, eli CRM-järjestelmä on järjestelmä, jolla toteutetaan asiakkuuksien hallintaa. Järjestelmä kokoaa asiakkuuksien tiedot yhteen tietokantaan ja näitä tietoja hyödynnetään sekä uusasiakashankinnassa että olemassa olevien asiakkuuksien hallinnassa.
CPA (cost per action/cost per acquisition)
CPA on digitaalisen markkinoinnin hinnoittelumalli, jossa mainostaja maksaa korvauksen, kun mainoksen nähnyt henkilö tekee halutun toiminnon klikattuaan mainosta. Esimerkiksi ostaa tuotteen, soittaa myyntipalvelun puhelinnumeroon tai täyttää yhteydenottolomakkeen.
CPC (cost per click)
CPC on digitaalisen markkinoinnin hinnoittelumalli, jossa mainostaja maksaa korvauksen jokaisesta mainoksen klikkauksesta.
CPM (cost per mille)
CPC on digitaalisen markkinoinnin hinnoittelumalli, jossa mainostaja maksaa korvauksen jokaisesta mainoksen tuhannesta näyttökerrasta.
CTA (call to action)
CTA tai toimintakehoitus on nimensä mukaisesti mainostajan kehoitus mainonnan kohteelle suorittaa haluttu toiminto. Toimintakehotus on usein tekstimuotoinen. Esimerkiksi mainonnassa voidaan kannustaa ostopäätökseen lauseella “Osta nyt”. Toimintakehoitukset ovat usein linkkejä, jolloin toimintakehotusta klikkaamalla suoritat halutun toiminnon. Myyntikehotusten lisäksi toimintakehoitukset voivat olla esimerkiksi uutiskirjeen tilaaminen (“Tilaa uutiskirje” tai oppaan lataaminen (“Lataa opas”).
CTR (click through rate)
CTR eli suomeksi klikkaussuhde, jolla mitataan mainonnan toimivuutta. Se kertoo, kuinka moni mainoksen nähneistä on sitä klikannut. CTR-arvo voidaan laskea jakamalla mainoksen klikkausten määrä mainoksen näyttökertojen määrällä. Jos mainosta näytetään 1000 kertaa ja sitä klikataan 10 kertaa, on CTR-arvo 1%.
Bannerimainosten tyypillinen klikkaussuhde on alle yhden prosentin. Kohdennetulla hakusanamainonnalla voidaan päästä korkeampiin lukuihin. Google Ads -mainonnassa avainsanan CTR vaikuttaa kyseisen avainsanan hinnoitteluun.
Digitaalinen markkinointi (digital marketing)
Digitaalinen markkinointi on markkinointia, joka on toteutettu hyödyntäen digitaalisia kanavia. Esimerkiksi hakukonemarkkinointi, sähköpostimainonta, bannerimainonta ja mainonta sosiaalisessa mediassa ovat digitaalista markkinointia.
Google Ads
Google Ads on digitaalinen mainosalusta. Google Ads muodostuu Google Search -hakuverkosta ja Google Display -verkostosta. Hakuverkoston kautta voit saada mainoksesi näkyviin esimerkiksi Googlen hakutuloksiin sekä muihin Googlen kumppanihakukoneiden hakutuloksiin. Display-verkoston kautta voit saada mainoksesi näkyviin esimerkiksi YouTubeen ja miljooniin eri Googlen kumppanisivustoihin (ks. Google AdSense).
Google AdSense
Google AdSense on Googlen ylläpitämä ohjelma, jonka kautta on mahdollista sijoittaa Googlen mainoksia omalle verkkosivustolle ja saada rahallista hyvitystä mainonnan mahdollistamisesta.
Google Analytics
Google Analytics on verkkoselaimessa toimiva analytiikkasovellus, jolla pystytään seuraamaan verkkosivuston liikennettä, kuten mistä lähteistä ihmiset saapuvat sivustolle, kuinka kauan he viipyvät sivustolla ja kuinka moni poistuu välittömästi sivulle tultuaan. Google Analytics voidaan yhdistää Google Ads -tiliin, jolloin on mahdollista saada tarkkaa dataa mainonnan tehokkuudesta.
Google Tag Manager
Google Tag Manager on sovellus, jonka avulla pystyt asentamaan ja hallinnoimaan koodipätkiä, eli “tageja” verkkosivustolle ilman, että verkkosivuston koodiin tarvitsee tehdä muutoksia. Tämä mahdollistaa tarkan datan keräämisen verkkosivulta ja sen hyödyntämisen markkinoinnissa.
Hakusana/avainsana/avaintermi (keyword)
Hakusana on sana tai yhdistelmä sanoja, jota käytetään tiedon etsintään hakukoneissa. Hakukone käy verkossa olevan aineiston läpi ja luettelee sekä järjestelee tulokset relevanttiusjärjestykseen suhteessa hakusanaan. Hakukonemarkkinoinnissa pyritään saamaan oma verkkosivu mahdollisimman ylös hakutuloksissa tietyillä valituilla hakusanoilla.
Hakukonemarkkinointi (SEM, search engine marketing)
Hakukonemarkkinointi koostuu hakukoneoptimoinnista ja hakusanamainonnasta. Hakukonemarkkinoinnin tavoitteena on saada mahdollisimman potentiaalisia asiakkaita verkkosivustolle sekä maksetulla hakusanamainonnalla että hakukoneoptimoinnilla.
Hakukoneoptimointi (SEO, search engine optimization)
Hakukoneoptimointi on verkkosivuston sisällön ja teknisten ominaisuuksien muokkaamista mahdollisimman hakukoneystävällisiksi. Tavoitteena on saada oma verkkosivu mahdollisimman ylös hakutuloksissa halutuilla avainsanoilla ja saada tällä keinoin mahdollisimman potentiaalisia asiakkaita omalle sivustolle.
Hakusanamainonta (SEA, search engine advertising)
Hakusanamainonta tai hakukonemainonta on hakukoneissa tapahtuvaa mainontaa, jossa mainokset muistuttavat huomattavasti orgaanisia hakutuloksia. Tavoitteena on saada oma mainos mahdollisimman ylös hakutuloksissa halutuilla hakusanoilla ja tätä kautta saada mahdollisimman paljon relevanttia liikennettä omalle sivustolle.
Hakusana-analyysi/avainsanatutkinta (keyword analysis)
Hakusana-analyysi kartoittaa keskeiset hakusanat, joita käytetään verkkosivujen hakukoneoptimoinnissa ja hakusanamainonnassa. Hakusanojen tutkimiseen käytetään useita eri työkaluja, jotta saadaan mahdollisimman kattava lista sekä avainsanoista että avainsanalausekkeista.
Inbound-markkinointi
Inbound-markkinoinnissa pyritään saamaan potentiaalinen asiakas hakeutumaan vuorovaikutukseen markkinoijan kanssa omasta tahdostaan. Tavoitteena on tunnistaa asiakkaiden ostopolun eri vaiheet ja tarjota sisältöjä, jotka ratkaisevat asiakkaan ongelman kussakin ostopolun vaiheessa ja täten liikuttamaan asiakasta kohti ostopäätöstä. Sisältömarkkinointi on osa inbound markkinointia.
Julkaisujärjestelmä, sisällönhallintajärjestelmä (CMS, Content Management System)
Julkaisujärjestelmä on verkkopalveluiden ylläpitoon ja päivitykseen tarkoitettu työkalu. Näiden lisäksi julkaisujärjestelmää voi käyttää esimerkiksi muotoiluun, versionhallintaan ja sisällön varastoimiseen. WordPress on yleisin julkaisujärjestelmä, vaihtoehtoisia järjestelmiä ovat muun muassa Joomla ja Drupal.
Kattavuus (reach)
Kattavuus tarkoittaa kuinka monelle eri henkilölle mainos on näytetty.
Konversio (conversion)
Konversio tapahtuu, kun markkinoinnin kohteena oleva ihminen suorittaa sivustolla halutun toiminnon, kuten täyttää yhteystietolomakkeen, lataa oppaan, suorittaa oston tai ilmoittautuu aamupalatilaisuuteen.
Konversioprosentti (conversion rate)
Konversioprosentti on suhdeluku, joka kuvaa konversioiden määrää suhteessa esimerkiksi verkkosivustolla käyneiden tai mainoksen nähneiden määrään. Hyvän sivuston konversioaste on keskimäärin 1-4 %
Laskeutumissivu (landing page)
Laskeutumissivu on sivu johon ihminen päätyy klikkattuaan esimerkiksi hakukoneoptimoitua hakutulosta, sähköpostimainoskampanjan CTA-painiketta tai Facebook mainosta. Laskeutumissivuilla on jokin tavoite, kuten saada sivuvierailijoista liidejä tai saada vierailijat suorittamaan osto.
Liidi (lead)
Liidi on potentiaalinen asiakas tai mahdollinen myynnin kohde, joka on ilmaissut kiinnostuksensa yrityksen tuotteita tai palveluita kohtaan esimerkiksi lataamalla oppaan tai osallistumalla webinaariin. Vastineeksi hän antaa yhteystietonsa yhteystietolomakkeen kautta. Liidit voidaan jakaa ostovalmiuden mukaan ostopolun eri vaiheisiin. Polun vaiheet ovat subscriber, lead, MQL (marketing qualified lead), SQL (sales qualified lead), opportunity, customer ja evangelist. Subscriber on ilmoittanut kiinnostuksen firmaa kohti esim. tilaamalla blogin. Liidi on osoittautunut syvempää kiinnostusta esimerkiksi lataamalla oppaan. MQL ei ole vielä valmis vastaanottamaan myyntipuhelua, mutta on reagoinut yrityksen markkinointitoimintoihin, kuten klikannut toimintakehotus painiketta mainoksessa. SQL on osoittanut olevansa valmis suoraan myyntiin esimerkiksi jättämällä kysymyksen tietystä tuotteesta yhteydenottolomakkeen kautta tai on markkinoinnin hoivaama diili, joka osoittaa valmiuden myyjän yhteydenottoon. Opportunity on kontakti, joka on erittäin potentiaalinen myynnin kohde. Customer on ostoon päätynyt asiakas. Evangelist on erittäin tyytyväinen asiakas, joka suosittelee yritystäsi ja saattaa täten luoda uusia liidejä tai asiakkaita.
Liidimateriaali (lead magnet)
Liidimateriaali on esimerkiksi opas tai suunnitelmapohja, jonka latausta vastaan henkilö jättää yhteystietonsa ja muuttuu liidiksi yritykselle.
Markkinoinnin automaatio (marketing automation)
Markkinoinnin automaation ideana on tehostaa ja automatisoida markkinoinnin prosesseja. Tällä pyritään säästämään työntekijöiden aikaa, sekä luomaan tehokkaampaa markkinointia viestinnän tarkan ajoituksen ja sisällön yksilöimisen kautta. Markkinoinnin automaation toteutus vaatii markkinoinnin automaatiojärjestelmän, joita ovat esimerkiksi HubSpot, Pardot, Marketo ja Active Campaign. Markkinoinnin automaatiojärjestelmien alle yhdistetään erilaisia toimintoja ja sovelluksesta riippuen näitä toimintoja voivat olla esimerkiksi sähköpostiautomaatio, kehittynyt analytiikka, sosiaalisen median työkalut, sekä lomake- ja laskeutumissivutyökalut.
Myyntisuppilo (sales funnel)
Myyntisuppilo on prosessi, jonka verkkosivun kävijät käyvät läpi liikkuessaan kohti ostopäätöstä, eli suppilon alapäätä. Kaikki kävijät eivät kulje samaa reittiä, eivätkä myöskään välttämättä päädy ostopäätökseen.
Näyttökerta (impression)
Näyttökerta eli impressio tarkoittaa määrää, kuinka useasti mainos on näytetty. Huomioi, että sama mainos voi näkyä useita kertoja samalle ihmiselle (vrt. kattavuus).
Oma media
Omalla medialla tarkoitetaan kokonaan yrityksen hallitsemaa mediaa, kuten verkkosivustot, blogit ja uutiskirjeet. Oman median lisäksi mediakenttä voidaan jakaa ostettuun ja ansaittuun mediaan.
Outbound-markkinointi
Outbound-markkinoinnissa markkinoija lähestyy potentiaalisia asiakkaita itse, esimerkiksi kylmäsoitoilla, ostetuilla sähköpostilistoilla tai TV-mainonnalla.
ROAS (return on advertising spend)
ROAS on digitaalisen markkinoinnin tehokkuuden mittari. Se kuvaa sitä kuinka monta euroa saat takaisin mainontaan sijoitetusta rahasta. ROAS:lle on ehdotettu lukuisia laskukaavoja, joista ehkä yleisimmin käytetty on mainonnan tuottojen jakaminen mainonnan kustannuksilla. Esimerkiksi 10 000€ tuottoihin ollaan käytetty 2000€ mainoskuluja. Tällöin ROAS on 5:1 (tai 500%). Tämä tarkoittaa, että jokaista mainontaan investoitua euroa kohden saat viisi euroa takaisin.
ROAS laskukaava: mainonnan tuotot / mainonnan kustannukset x 100
ROI (return on investment)
ROI tai suomeksi sijoitetun pääoman tuottoaste on tuottavuuden mittari, jolla mitataan sijoitetun pääoman tuomaa tuottoa. Tuottoaste ilmoitetaan prosenttilukuna. Digitaalisessa markkinoinnissa ROI:lla tarkoitetaan usein esimerkiksi markkinointikampanjan kokonaiskustannusten suhdetta kampanjan kokonaistuottoihin.
ROI laskukaava: (tuotot – kustannukset) / kustannukset x 100
Sisältömarkkinointi (content marketing)
Sisältömarkkinointi on strateginen markkinointitapa, jossa tuotetaan asiakkaille merkityksellistä ja kiinnostavaa sisältöä valituissa kanavissa. Sisällöille on sisältöstrategiassa tai -suunnitelmassa määritelty tarkka kohderyhmä ja tavoite. Tavoitteet voivat olla hyvin erilaisia, esimerkiksi nykyasiakkaiden säilyttäminen, uusien työntekijöiden rekrytoinnin helpottaminen tai liidien generointi.
Uudelleenmarkkinointi (remarketing tai retargeting)
Uudelleenmarkkinointi on digitaalisen markkinoinnin taktiikka, jossa kohdennetaan mainontaa ihmisille, jotka ovat vierailleet esimerkiksi verkkosivullasi tai sovelluksessasi. Uudelleenmarkkinoinnilla voidaan esimerkiksi pyrkiä juurruttamaan yrityksen brändi verkkosivuvierailijan mieleen tai pyrkiä saamaan ostokorinsa hylänneet vierailijat suorittamaan ostonsa loppuun asti.